DS/EN 13374 Standard for midlertidige rækværkssystemer

DS/EN 13374 Midlertidige rækværkssystemer er en europæisk standard, der specificerer sikkerhedskrav til midlertidige rækværkssystemer, der anvendes i byggebranchen for at forhindre fald fra højder. Her er en oversigt over de vigtigste aspekter af denne forordning, og hvordan HAKI's rækværkssystemer opfylder disse krav.

Omfang og formål

EN 13374 giver tekniske retningslinjer for design, test og installation af midlertidige rækværkssystemer, der sikrer, at de kan beskytte arbejdere mod fald ved kanten under bygge- eller vedligeholdelsesarbejde. Standarden dækker over systemer, der bruges på flade eller skrå overflader på f.eks. tage eller stilladser.

Klassificering af EN 13374

De rækværk, der er specificeret i denne standard, er opdelt i tre forskellige klasser afhængigt af hældnings- og højdeforskellen, dvs. arbejdsfladens vinkel fra det vandrette plan og den mulige faldhøjde.

  • Klasse A kan bruges, hvis vinklen er mindre end 10°.
  • Klasse B kan anvendes, hvis vinklen er mindre end:

— 30° uanset faldhøjde, eller
— 60° og faldhøjden er mindre end 2 m.

  • Klasse C kan anvendes, hvis vinklen er mellem:

— 30° og 45° uanset faldhøjden, eller
— 45° og 60°, og faldhøjden er mindre end 5 m.


Hvis vinklen er mere end 45°, og faldhøjden er mere end 5 m, er rækværket ikke egnet til brug som beskyttelse.

Krav til design og test

DS/EN 13374 specificerer omfattende test af systemerne. Disse tests sikrer, at systemerne kan modstå belastninger vinkelret, parallelt, vandret og lodret i forhold til systemet. Testmetoderne omfatter:

  • Belastningstest: Sikrer at systemet kan håndtere både statiske og dynamiske kræfter.
  • Slagprøvning: Bestemmer systemets evne til at absorbere stødet fra en faldende person eller genstand.
  • Bøjningstest: Måler hvor meget systemet bøjer under belastning.

HAKI's faldsikringsprodukter er designet og testet til at opfylde kravene i DS/EN 13374 og er designet til at give sikre og pålidelige løsninger til armeret beton, stål og trærammekonstruktioner. HAKI's infoblade og produktetiketter beskriver de mulige løsninger, og hvilke klasser hvert produkt opfylder.

Rækværk

HAKI tilbyder et bredt udvalg af flade og vinklede, pulverlakerede rækværkspaneler i stål, der opfylder EN 13374-standarden. Der findes et bredt udvalg af paneler i standard halvlængde (1300 mm), fuld længde (2600 mm) og toppaneler i samme længder, hvilket giver stor fleksibilitet til stedsspecifikke behov og krav. HAKI's Rækværk opfylder kriterierne for EN13374 klasse A, men Rækværk Mk2 90° 2600 er også testet for klasse B ved svingtest med sandsæk (lav dynamisk belastning) og klasse C ved cylindertest (høj dynamisk test).  

I overensstemmelse med retningslinjerne i DS/EN 13374-A leverer HAKI også trapperækværk, en smart løsning til midlertidige rækværkssystemer på byggepladstrapper og opfylder alle gældende standarder og sikkerhedskrav.

Komponenter

De tilhørende komponenter i rækværkssystemet testes også for at overholde EN 13374 klasse A, hvor det er relevant, til fastgørelse til armeret beton, stål og trærammerammer. Komponenterne testes for statiske belastninger.

Komponenter til boring: Disse komponenter bruges til at fastgøre rækværkssystemet ved at bore stolpeforankringen direkte ind i underlaget for fastgørelse af sikringssystemerne.

Komponenter til fastspænding: Disse installeres uden behov for boring, ved at fastspænde systemet til underlaget, normalt bjælker eller spuns.

Kompressionsstolpe

Systemet med kompressionsstolper, som er ideelle til brug på betonrammer, adskiller sig fra ovenstående installationer på grund af øgede vindbelastninger, der opstår ved installation af flere rækværkspaneler lodret.

De monteres ved hjælp af HAKI's V-Kompressionsstolpe og ligner dem med boltede beslag, men bruger en hurtigere fastgørelsesmetode uden behov for værktøj, hvor stolperne er sikret af den friktion, der opstår mellem betongulvet og gulvet. Kompressionsstolper har visuelle indikatorer, der markerer, hvornår stolperne er låst og sikret, og derefter kan rækværkspanelerne monteres på kompressionsstolpen.

Paneler i forskellige højder kan bruges, og alle tilhørende justerbare holdere er testet til at opfylde DS/EN 13374 klasse A.