Stilladsguide

At købe stilladser er en stor investering. Derfor har vi sammensat en stilladsguide for at gøre det nemmere for dig som køber eller bruger at vælge stilladser. Vi guider dig igennem, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger stillads, hvilke typer stilladser der er, forskelle mellem forskellige materialer, om dimensioner og sikkerhed.

At vælge stillads

Der er et par ting, du skal huske på, når du vælger et stillads til dit husbyggeri, facademaling eller renovering. Dette er for at få de bedste betingelser for at arbejde så effektivt og smidigt som muligt, men frem for alt for at udføre arbejdet på en sikker måde.

VALGET AF STILLADS AFHÆNGER BLANDT ANDET AF:

 

  • Om du skal arbejde udendørs eller indendørs 
  • Hvor stort dit arbejdsområde er
  • Om der er behov for specielle løsninger til montering af stilladset 
  • Hvor tung en belastning stilladset skal kunne klare
  • Hvor voluminøst materiale der skal bruges på stilladset
  • Om der er en eller flere personer, der arbejder på samme tid på stilladset
  • Om det er en privatperson eller entreprenør, der skal bygge og bruge stilladset

Hvilke stilladser findes der?

De mest almindelige stilladser, der findes på markedet, er rammestilladser, modulstilladser og rullestilladser. De er velegnede til alle, der har brug for at kunne bygge stilladser i forskellige højder og længder, indendørs og udendørs.

Rammestillads

Rammestilladser er hurtige og sikre facadestilladser med få grundlæggende komponenter og enkle konstruktioner.

De enkle konstruktioner med lukkede rammer er ideelle til ukompliceret arbejde på bygninger med enkle facadeflader. Da rammerne er faste konstruktioner med blandt andet integrerede søjler, der ikke kan justeres, er de velegnede til arbejde på enkle facader med rette vinkler. 

En sektion af HAKIs rammestillads i aluminium består kun af to rammer, to rækværksrammer, og et dæk, hvor du blot kroger komponenterne. De stabile rækværksrammer kræver ikke en diagonalstag. Færre komponenter gør håndteringen lettere, og takket være vores patenterede fjederlås er der ikke behov for værktøj til montering og demontering.

Vores rammestilladser kan modstå en jævnt fordelt belastning på 200 kg/m² og har en bredde på 700 mm, og er derfor velegnede til belastninger, der ikke er særlig tunge eller omfangsrige på arbejdsplatformen. 

Rammestilladset kan også nemt bygges videre efter behov, både i højde og længde, med flere arbejdsplatforme og trappetårne. 

Rammestillads - sammenfatning:

  • Til udendørs projekter
  • Kan udbygges i højde og længde 
  • Til ukompliceret arbejde 
  • Enkle facader med rette vinkler
  • Til relativt lette og ikke-voluminøse materialer
  • Én person på arbejdsplatformen

Modulstillads

Det modulære stillads er det mest almindelige stillads og har den fordel, at det er meget alsidigt og kan bruges til alle typer arbejde. 

Det er et holdbart og fleksibelt murerstillads i stål og har en høj stabilitet. Det modulære stillads kan klare en udbredt belastning på op til 600 kg/m² og har en bredde på 700-1655 mm, hvilket gør det velegnet til arbejde med tunge og omfangsrige materialer samt flere personer på samme tid på stilladset.

Blandt andet gør søjler og horisontalstag det muligt at skabe et næsten uendeligt antal forskellige strukturer. Det betyder, at stilladset nemt kan tilpasses i højde, bredde og til forskellige vinkler, for eksempel ved døre og altaner, og monteres rundt om hele facaden. 

Takket være vores patenterede fjederlås undgår du helt brug af værktøj under montering og demontering.

Modulstillads – sammenfatning:

  • Til udendørs projekter
  • Kan udbygges i højde og længde 
  • Til komplicerede opgaver
  • Til facader, der kræver specialløsninger
  • For tungt og omfangsrigt materiale
  • Flere personer på stilladset

Rullestillads

Et rullestillads er et bevægeligt stillads i aluminium eller stål med hjul og støtteben. Denne type konstruktion er velegnet til enklere arbejde indendørs såvel som udendørs på flade, glatte og hårde overflader. Mange bruger et mobilt stillads, hvor pladsen er trang, og der er brug for fleksibilitet. 

Et rullestillads er særligt velegnet, hvis du har arbejde, hvor du skal flytte stilladset gradvist under arbejdet, eller hvis du skal udføre kortvarigt arbejde, hvor du ikke skal bære tungt materiale op og ned. Rullestilladset har aflåselige hjul, der gør det nemt at flytte, og er den optimale løsning, hvis du arbejder alene.

Der kræves ikke ekstra værktøj til at bygge et mobilt stillads, hvilket gør det hurtigt at bygge og nemt at bruge. Det er en solid konstruktion, men vejer relativt lidt, da den er lavet af aluminium. Vores mobile stilladser kan modstå en jævnt fordelt belastning på op til 200 kg/m² og har en bredde på 1250 mm. Rullestillads kan bygges op til 8 meter udendørs og 12 meter indendørs, men det er vigtigt at huske på, at du kun kan arbejde på og læsse ét bomlag ad gangen.

Rullestillads - sammenfatning:

  • Indendørs og nogle udendørs projekter
  • Kan udbygges i højden
  • Til småt og ligetil arbejde
  • Til kortvarigt arbejde
  • Til lette materialer
  • Én person og belastning på ét bomlag ad gangen

Materiale

Stilladser af stål eller aluminium?

Stillads fås i stål og aluminium, og begge materialer er lige sikre og holdbare, hvis de håndteres korrekt.

Der er dog flere fordele ved aluminiumsstilladser. De har betydeligt mindre vægt og er derfor lettere at montere, demontere og transportere, hvilket giver et mere skånsomt arbejdsmiljø. Derfor er de ideelle til kortvarige projekter, og når du skal bygge stilladset mange gange på kort tid. En anden fordel er, at aluminium korroderer langsommere end stål og foretrækkes i fugtige omgivelser.

En ramme i varmgalvaniseret stål har en væsentlig billigere pris sammenlignet med en i aluminium, men er til gengæld ca. 50% tungere. Det kan dog være bedre egnet til langsigtede projekter, hvor du ikke behøver at flytte stilladset så ofte. 

Dimensioner

Hvad er længden, arbejdshøjden og bredden på et stillads?

Hvor stort et stillads du har brug for, afhænger af, hvor stor din arbejdsflade er, og hvor højt og bredt du skal nå. Hvis du skal udføre tagarbejde, såsom installation af solceller, skal stilladset være højt nok til at komme sikkert og let op fra øverste platformniveau. Hvis du skal udføre facadearbejde, såsom at male huset, er det optimalt, at den øverste platform er ca. 1,5-2,0 meter under det niveau, hvor du skal nå. 

Arbejdshøjde betyder stilladsets højde og yderligere 1,5-2,0 meter over den øverste platform, afhængigt af hvor højt de justerbare bundskruer er justeret (maks. 0,5 m). Vi beregner arbejdshøjden som 2 meter inklusive den maksimale opjustering af fodspindel.
Dimensionerne på vores stilladser dækker arbejdsområdet og er angivet i længde x arbejdshøjde. For vores rammestillads inkluderer arbejdshøjden de maksimale opjusterede fodspindler, og for modulstillads er dimensionerne angivet i længde x arbejdshøjde eksklusive opjusterede fodspindler. 

Længden refererer til stilladsets langside og bredden/dybden refererer til den korte side. En sektion er angivet som 3 meter lang, men er i virkeligheden 3,05 meter for vores systemer. Bredden på vores rammestilladser er 700 mm og 700-1655 mm til vores modulære stilladser.

Sikkerhed

Hvad skal du tænke over, når du bygger stilladser?

Et stillads skal opstilles af en person med et stilladscertifikat og inspiceres af den ansvarlige montør. Der kræves et trappetårn ved professionel brug af stilladset i henhold til AFS 2013:4.

Ved installation af et stillads skal det placeres så tæt på facaden som muligt, højst 30 cm fra facadevæggen, hvilket er den maksimale afstand uden indvendigt rækværk. For at sikre, at stilladset er så stabilt som muligt, er det vigtigt, at det er bygget på en overflade, der kan modstå den samlede belastning av stilladset samt den vægt, der lægges på det.

Monteringsvejledning skal altid bruges, inden monteringen af et stillads påbegyndes! Download de seneste versioner her: